Nakon sniženja kreditnog rejtinga BiH: Visok rizik se skupo plaća

Bez autora
Aug 10 2011

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poors zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine B+ ali je izmijenila izglede sa stabilnih na negativne, što ipak znači pad kreditnog rejtinga. U praksi, pad kreditnog rejtinga znači i pad sposobnosti korisnika kredita da povlači finansijska sredstva iz raznih izvora. Pogoršanjem kreditnog rejtinga Bosna i Hercegovina, kao i kompanije i banke iz naše zemlje, teže će dolaziti do povoljnih sredstava na svjetskom finansijskom tržištu zbog povećanog rizika koji je zapravo i najznačajniji razlog snižavanja kreditnog rejtinga BiH. Postoji mogućnost da banke u BiH podignu kamatne stope na svoje kredite. Naime, da bi došle do sredstava koje mogu plasirati putem kredita banke se također negdje moraju zadužiti i čine to na svjetskom finansijskom tržištu. S obzirom na to da BiH ima loš kreditni rejting, znači da je zemlja u kojoj je rizično poslovati. Međutim i država će imati problem da se zaduži vani zbog kreditnog rejtinga, ali stvar je u tome da su državi zajmovi potrebni da pokriva budžetske deficite na svim nivoima i deficite zdravstvenih i penzionih fondova. Kad se svi ti deficiti zbroje, dođemo do cifre od nekoliko milijardi maraka.

Nakon sniženja kreditnog rejtinga BiH: Visok rizik se skupo plaćaMeđunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poors zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine B+ ali je izmijenila izglede sa stabilnih na negativne, što ipak znači pad kreditnog rejtinga.

U praksi, pad kreditnog rejtinga znači i pad sposobnosti korisnika kredita da povlači finansijska sredstva iz raznih izvora, pojašnjava profesor Ekonomskog fakulteta iz Tuzle Mirsad Kikanović. Pogoršanjem kreditnog rejtinga Bosna i Hercegovina, kao i kompanije i banke iz naše zemlje, teže će dolaziti do povoljnih sredstava na svjetskom finansijskom tržištu zbog povećanog rizika koji je zapravo i najznačajniji razlog snižavanja kreditnog rejtinga BiH.

Milijarde KM

Prema Kikanovićevim riječima, postoji mogućnost da banke u BiH podignu kamatne stope na svoje kredite. Naime, da bi došle do sredstava koje mogu plasirati putem kredita banke se također negdje moraju zadužiti i čine to na svjetskom finansijskom tržištu. S obzirom na to da BiH ima loš kreditni rejting, znači da je zemlja u kojoj je rizično poslovati. Međutim i država će imati problem da se zaduži vani zbog kreditnog rejtinga, ali stvar je u tome da su državi zajmovi potrebni da pokriva budžetske deficite na svim nivoima i deficite zdravstvenih i penzionih fondova. Kad se svi ti deficiti zbroje, dođemo do cifre od nekoliko milijardi maraka.

"Samo su nam dva izvora finansiranja dostupna, unutrašnji ili vanjski. S obzirom na to da Pošto nemamo unutrašnjih, moramo se okrenuti vanjskim i platiti cijenu visokog rizika zemlje za zaduženje", rekao je Kikanović.

Kada je riječ o investitorima za njih je primaran politički rizik. Investitor ako nađe projekat u koji može ulagati i za koji smatra da će mu donijeti određenu dobit, investitor će uložiti, ali jedino što može njegovom biznisu naškoditi je politička nestabilnost zemlje. Koliko je BiH nestabilna zemlja svjedoči činjenica da je u prvoj polovini ove godine u BiH investirano oko 122 miliona eura. Prema dostupnim podacima BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu u regiji po prilivu stranih investicija u toku prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik